NED 335 WERELDKAMPIOEN YNGLING 201819-07-2018

Auteur: Anna Bertling

Van 8- 14 juli werden de wereldkampioenschappen Yngling gehouden in Italië. Aan de start lag een veld van 45 boten, waaronder 13 Nederlandse teams. Onder hen meerdere oud-wereldkampioenen en Olympische zeilers. Pas op het laatste moment werd de strijd om de wereldtitel beslist. Kaj Moorman, Jasper Schuddeboom en Sam Peeks mogen zich Wereldkampioen Yngling 2018 noemen.


Omstandigheden
Het waren niet altijd even makkelijke omstandigheden in Riva del Garda. De verwachte thermische Ora-wind kwam lang niet altijd door, waardoor het tactisch spannende races werden. De omstandigheden wisselden erg snel en vereisten snel schakelen in trim, tactiek en techniek.

Spannend
Mede door deze wisselende omstandigheden lag de top erg dicht bij elkaar. Op de laatste dag was het puntenverschil binnen de top drie nog minimaal en met twee starts waren alle uitslagen hier nog mogelijk. De eerste race werd door de 335 van Kaj, Jasper en Sam gewonnen, samen met de 355 met Maarten Jamin, Jaap Smolders en Cristel Pessers eindigden zij als eersten en wisten een gaatje met de 336 met Tom Otte, Mark Haven en Reinier Tromp te slaan, die tot dat moment eerste in het klassement stonden. De laatste race zijn Kaj, Jasper en Sam in de buurt van de concurrentie gebleven en wisten zo de wereldtitel veilig te stellen. Zilver was er voor de 336 van Tom Otte, Mark Haven en Reinier Tromp en brons voor Maarten Jamin, Jaap Smolders en Cristel Pessers.

Nooit eerder
Wat hun prestatie uniek maakt, is dat zij een driedubbelslag hebben geslagen; niet alleen wonnen zij de wereldtitel, maar zij zijn ook Jeugd Wereldkampioen geworden en hebben de Jan Herman Linge trofee gewonnen, die wordt uitgereikt aan de winnaars van de eerste race op het wereldkampioenschap.
Dat deze titels door één team gewonnen worden is nog nooit in de Yngling-historie voorgekomen.