Carrièreplan blog: 'Een analyse die je de rest van je leven meeneemt!' 21-02-2017

Auteur: Sarah Poorting
Bron: Marcella Pel

Een analyse die je de rest van je leven meeneemt

 

Marcella Pel, 28 jaar- Yngling NED 329 - Arts in opleiding tot anesthesioloog

 

Aan het einde van mijn geneeskundestudie kwam - zoals bij iedereen- de druk van een specialisatie keuze. En dat geeft onrust, want wat ga je nou de rest van je leven leuk vinden? De voors en tegens van alle vakgebieden had ik al lang en breed op een rijtje gezet en probeerde mezelf daaraan te spiegelen. Wat het carrièreplan plan voor mij veranderd heeft, is dat ik dat omgekeerd heb: eerst naar jezelf kijken dan naar hoe je je baan vormt.

 

Zakelijke aanpak

Om in gesprek te komen met Guus Mannaerts (NIP Psycholoog) zijn er voorwaarden: je moet je CV en je LinkedIn pimpen. Je krijgt hier concrete handvatten voor, zodat ook ik met een niet zakelijke geneeskundeachtergrond er wat knaps van kon maken. Juist dit voortraject zorgde ervoor dat er wat orde kwam in wat ik eigenlijk allemaal gedaan had, en ik er voor het eerst wat tijd in stak om na te denken.

 

De juiste vragen

De volgende stap was het invullen van een door Guus ontwikkelde vragenlijst. Daarna kun je een gesprek plannen, waarin je over de resultaten van zijn analyse hoort. Guus weet de juiste vragen te stellen en soms is dat confronterend, maar het zet je wel aan het denken over waarom je iets doet. Zo kwam ik erachter dat mijn persoonlijkheid eigenlijk niet zo vaak voor geneeskunde kiest. Dat betekent gelukkig niet het einde van je carrière ;), maar geeft wel inzicht in de mensen waarmee je gaat samenwerken en de valkuilen.

 

Solliciteren

Vooral ook met solliciteren hebben de analyse en het gesprek mij geholpen. Met de combinatie van een mooi CV, up-to-date LinkedIn en brief kwam ik op gesprek. Als je dan eenmaal aan tafel zit krijg je onherroepelijk een vraag over jou als persoon. Neem de sollicitatietips van Guus erbij en een betere voorbereiding kun je dan niet hebben.

 

Geen zeilexcuus

Inmiddels ben ik bijna klaar met het eerste jaar van mijn opleiding. Nog regelmatig denk ik terug aan wat we toen besproken hebben, en zorg ik dat ik datgene wat ik het allerleukste vind om te doen (naast zeilen) gewoon in mijn baan inbouw. Zo heb ik het echt naar mijn zin en voeg ik ook nog iets toe.

Ik kan iedereen aanraden om aan het carrièreplan mee te doen. Te druk zijn met zeilen is nu geen excuus! Je hebt nog even om je CV te pimpen voordat je weer in de boot stapt!

 

Ook interesse om het Carrièreplan te volgen kijk hier voor meer info!