page_header
DE YNGLING     |     HISTOR-Y     |     THEOR-Y     |     TIPS     |     LINKS ◄ TERUG

 

Histor-y 

  

 

De Yngling (uitgesproken als ING-ling, of, zoals de scandinaviërs zeggen: UUNG-ling) is een slanke en zeewaardige kleine open kielboot, vaak omschreven als een kruising tussen een dinghy en een kielboot. Het ontwerp is klassiek, de constructie duurzaam. De boot wordt veel gebruikt als wedstrijdboot. 

  

Ontwerp en eigenschappen 

Als je eenmaal het roer van een Yngling in je handen hebt gehad, begrijp je de liefde voor de Yngling van vele zeilers over de hele wereld. De boot zeilt fantastisch. 

Degenen die bekend zijn met de Soling (eveneens door Jan Linge ontworpen en tot 2000 de Olympische 3-mans kielboot) zullen onmiddelijk de Yngling herkennen als een "mini-Soling". De Yngling is wat kleiner dan de Soling, makkelijker te vervoeren en goedkoper in de aanschaf en het onderhoud. Jan Linge kwam in 1967 op het idee voor deze boot toen zijn zoon Øyvin 14 dagen oud was, als voorbereiding op de Soling ... 

 

Veiligheid en comfort 

In 1990 heeft Jan Linge het interieur van de Yngling opnieuw ontworpen, door de boot uit te rusten met een waterdichte, verhoogde bodem. Met aan beide kanten zelflozers, net boven de waterlijn, is de boot in staat zowel voor de wind als aan de wind water te lozen. 

Elke Yngling is onzinkbaar: volgens de klassenregels moet de boot voorzien zijn van zoveel piepschuim, dat de boot altijd blijft drijven. Zelfs wanneer die volledig gevuld is met water en er drie bemanningsleden in zitten! 

 

Constructie en waarde 

In verhouding tot vergelijkbare kielboten, zoals de Soling, de J-22, de J-24 en de Sonar, is de Yngling de minst dure en eenvoudigst te onderhouden boot. Door de constructiemethode en het materiaal is de romp erg stijf en duurzaam. Hierdoor doen rompen van dertig jaar oud niet onder voor splinternieuwe. Dergelijke duurzaamheid is zeldzaam voor polyester boten. 

 

 

 

 

 

Jan Hermand Linge 

Jan Herman Linge (1922 - 2007)

 

 

Deze pagina is gegenereerd door E-captain. Captain: Het ideale ledenbeheer en relatiebeheer systeem voor stichtingen, sportclubs en -verenigingen. Meer informatie vindt u op de Captain website.